Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураНовиниПрепоръчани

Четвърто издание на сборника „Реката“

В летен художествено-творчески полъх се превърна появата на сборник „Реката“ 4/2024 на Алманах за литература, изкуство, публицистика и наука, който е своеобразно продължение на сборник №3, издаден през 2012 г. – тогава с материали на стотина автори. В прясното издание творбите са на над 50, като 6 от тях са в раздел „Да си спомним за…“, посветен на поетите Симеон Манолов – един от първите председатели на местното дружество на СБЖ, и Валентин Чернев – почетен гражданин на Силистра, автора на афоризми Велико Огнев, преподавателките на студенти д-р Станка Георгиева и Веска Михайлова, и на автора на епиграми и краевед Димитър Курдоманов от Калипетрово. За разнообразието в палитрата на сборника заслуга имат художничката Ана Димитрова, както и фотографите Жечко Жечев, Николинка Николова и Петко Герасимов – създател на сайта „Стара Силистра“ и на няколко изложби, свързани с миналото на град Силистра.

Община Силистра е в основата на финансирането на книгата, поради което и встъпителното слово е от Александър Сабанов – кмет на общината. Съставител е Димитрина Христова, а редакционната колегия е в състав: Ваня Игнатова, Марияна Стоянова и Красимир Коев. Предпечатната подготовка и печатът са дело на Издателство „Ковачев“ – Силистра. Любопитна подробност е, че от публикациите на 55 автори над 30 са се изявили с поетични творби, а над десетина са „разказвачите“, сред които са и неколцина с издадени не една и две книги.

Преди всичко става дума за ненадминатия майстор на думите и свързаните с тях послания в лицето на Мартин Маринов (в миналото главен редактор на в. „Порт Силистра“), д-р Станка Георгиева, Димитричка Борисова, Милка Трендафилова, Иван Колев, Йорданка Жекова и др. Интересни по своето съдържание материали са представили Марин-Минев-Джона – председател на неформалната организация Клуб на дейците на културата и създател на няколко страници за култура във Фейсбук, Иванка Христова, Илия Равалиев и др. Научната мисъл я намираме сред текстовете чрез етнолога д-р Йордан Касабов с разработка за Георги Раковски.

Поетичното начало е защитено също от творци от различни поколения, някои от които с издадени книги: Енчо Енчев – някога главен редактор на вестниците „Силистренска трибуна“ и „Нова силистренска трибуна“ – носител на „Златно перо“ на СБЖ; Дафинка Станева – поет и краевед, член на литературните съюзи на България и Русия; Ивайло Терзийски и Любен Дашев – носители на награди от различни конкурси, Мариета Начева, Михаил Жеков, Стела Флорова, Пламен Петров, Лилия Велчева, Лилия Маркова, Пламен Николов, Христина Христова и др.

Още в уводните думи се отбелязва, че „Целта на „Алманах“-а още от първия брой през 2003 г. остава непроменена: да дава колкото е възможно по-пълна картина на творческата мисъл в Силистренския край“. В допълнение на тема „Алманах“: за юбилейното 20-годишно издание на конкурса „Любовта е пиянство или пиянство от любов“, проведен в началото на 2021 г., бе издаден в достоен тираж Сборник с наградените стихотворения в различните издания на конкурса в периода 2002–2020 година. Така най-добрите творби на десетки автори от цялата страна останаха увековечени завинаги, благодарение отново на спомоществователството на община Силистра.

Източник: silistranews.net

Подобни публикации

Back to top button