Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураНовиниТОП новини

Кукерите и коледарите от село Айдемир спечелиха награди на етно фестивал

Коледарската дружина от силистренското село Айдемир спечели първо място на първото издание на етно фестивала „Челопеч – огнище на традиции“. Това съобщиха за БТА от Народно читалище „Родолюбие“ в Айдемир. Кукерската група към читалището се е класирала на трето място на фестивала.

Конкурсната програма се проведе в две категории – кукерски групи и коледарски групи. Те бяха оценявани за нивото на сложност и техника на изпълнението, костюми, реквизит, постановка, сценично поведение и артистичност, както и автентичност при представянето, съобщиха от читалището.

Участниците бяха оценявани от тричленно жури, съставено от професионалисти в областта на етнографията, етнологията и фолклорното изкуство.

Общият награден фонд е 12 000 лв. Победителите в двете категории получиха по 3000 лв., завършилите на второ място по 2000 лв., а на трето – 1000 лв.

Организатори на проявата са кукерският клуб „Златните кукери“ към читалище „Труд и постоянство 1901“ и Община Челопеч.

Коледарската група на село Айдемир се състои от около 25 мъже на различна възраст. Те са самодейци, водени от идеята да се съхрани и да се предава на поколенията обичая коледуване. В последните години коледарите групата се утвърди като най-силната в Добруджа, за което свидетелстват награди и отличия от конкурси и събори на общинско и национално ниво.

Източник: БТА

Подобни публикации

Back to top button