Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураНовиниПрепоръчани
Популярно

Липсата на свещеник отлага aрменския Великден с една седмица в Силистра

Великден ще посрещнат и арменците в Силистра, чийто брой с годините намалява все повече и повече, съобщи БНР. Празничната служба обаче ще бъде отслужена в следващата неделя, когато в най-стария действащ арменски храм в България ще пристигне свещеник от Русе. От 60-те години насам арменците в Силистра нямат свой духовник.

Арменската църква “Света Богородица” в Силистра отваря всяка неделя врати за своите миряни. Да се помолят, да запалят свещ, да се слеят с тишината и да се докоснат до Бог. Тя е най-старата съхранена църква у нас, казва Сирухи Шейтанян, която допреди години бе председател на църковното настоятелство.
“Винаги използвам тази дума. Понякога има спорове, но тя е най-старата съхранена в смисъл, че не е събаряна и не е изграждана наново. Има камък, на който пише 1620 година. В него време годините, числата са се изразявали с букви. Гостува ни веднъж свещеник от Франция, който разчете буквите и по тези букви се оказва, че дори е по-стар, но цифрите, арабски, които ние различаваме, са 1620-а.”

От 1963 г. няма действащ свещеник в храма. Въпреки това църквата не е била затваряна. “Поколенията се смениха. Ние, по-възрастните бяхме свидетели на това, което нашите родители правеха. По-младите…
интересите са различни. Най-често се събираме на храмовия празник, тогава дворът е пълен. Освен в датите на празнуване на Възкресението, особени разлики между арменците и източноправославните християни няма, пояснява Сирухи Шейтанян.

“В неделя е нашият Великден, но ние ще го честваме седмица по-късно, тъй като нямаме действащ свещеник. Ще бъде другата седмица. Обаче всяко семейство си изпълнява традициите.”
“Вечерта е най-тъжната нощ, литургията, която в превод е тъмнина. На олтара светят 12 свещи – 11 бели и 1 черна. На всеки псалм изгасят по една свещ, накрая в църквата всичко е тъмно и остава да свети само една свещ. Още се нарича и Вечерта на плача. Може би това е различното от източноправославните. Но и при нас се боядисват яйца и се правят козунаци. Първото яйце винаги е червено”, разказва Сирухи Шейтанян.

Сега арменците в Силистра са много малко. Според исторически свидетелства арменец е управлявал Силистра в далечния 11 век – през 1016 г. стратег на Доростол (Силистра) е бил Джоджик, който е с арменско-грузински произход. Това сведение е публикувано от силистренският историк Иван Занов в книгата му “Арменците в Силистра – минало и съвременност”, която е първото цялостно изследване за арменците в крайдунавския град.

Източник: kvorum-silistra.info

Подобни публикации

Back to top button