Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ЗдравеНовиниСпортТОП новини

Маршрутът Dunav Ultra влезе в Tоп 50 на Lonely Planet

700-километровото приключение с велосипед по поречието на Дунав – Dunav Ultra, влезе в полезрението на световния туризъм.

Българският веломаршрут по поречието на река Дунав и Добруджа до Черно море – Дунав Ултра, влезе в годишна класация на Топ 50 препоръчани дестинации в цял свят за 2024 г., на “библията” в пътешествията – Lonely Planet.

В обширен материал на Кристофер Коли представя множество логистични препоръки и възможности за пътешествие с велосипед по маршрута. Специално внимание той обръща на мобилното приложение Dunav Ultra и ежегодното събитие – масово изминаване на 700-километровото приключение с велосипед по поречието на Дунав.

От туристически веломаршрут, тръгнал като авантюра, споделена с приятели, Борис Бегъмов създава Dunav Ultra като иновативен бизнес модел за развитие на регионите по поречието на река Дунав. Той вижда проекта като възможност с икономически потенциал за региона. “Българският туризъм търси своята по-ясна визия, при все множеството природни и културно-исторически дадености на територията на страната”, каза той за Forbes.

Интересът към българския проект идва с номинирането от страна на Lonely Planet на международната дестинация “Дунавски лимес”*, като Dunav Ultra е посочен като поддържащ туристически продукт, предоставящ възможност за самоорганизирано пътешествие по “Лимеса” на територията на България на велосипед.

За връзката на Dunav Ultra с дестинацията “Дунавски Лимес” са спомогнали включването на емблематични тематични обекти в т.нар. “100 Дунав Ултра забележителности” – вкл. крепостта Баба Вида (бивша римска крепост Бонония, бел.ред.), Улпия Ескус – с. Гиген, легионен лагер Нове – гр. Свищов, Сексагинта Приста – гр. Русе, Дуросторум – гр. Силистра и Белоградчишката крепост.

“В ерата на бясна конкуренция на световната туристическа борса, “Лонли планет” търсят все още неоткрити от масовия турист кътчета по земята. Слабото икономическо развитие на региона по поречието на Дунав и обезлюдяването на Добруджа в България през последните години правят региона неразвита туристическа дестинация.” – споделя Бегъмов. “Но от друга страна идентичността на региона разполага с множество предложения и възможности за любителите на т.нар. “бакпакинг туризъм” (пътешествие с раници, бел.рег.) – хора от цял свят, за които именно този тип места и срещи с местни култури и хора са ценни и стойностни.” – допълва създателят на Дунав Ултра.

С включването в Топ 50 препоръчани дестинации на “Lonely Planet” за 2024 г., Dunav Ultra се появява на световната travel&adventure карта и предоставя нов хоризонт за туристическо развитие в сегмента на регионално и национално ниво.

Източник: Фокус

Подобни публикации

Back to top button