Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ИкономикаНовиниТОП новини

ОИЦ Силистра отчете дейността си по двугодишен проект

На 13 декември 2023 г. в залата на Областен информационен център – Силистра бе проведена заключителна пресконференция по проект „Функциониране на Областен информационен център – Силистра”. Той е със средства по Оперативна програма „Добро управление”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейски социален фонд. В рамките на събитието бяха представени извършената информационна и експертна дейности за периода 2022-2023 година, както и напредъкът по изпълнение на програмите с европейско финансиране в област Силистра. На фокус бе и прилаганият през настоящия програмен период 2021-2027 нов подход за регионално развитие чрез Интегрирани териториални инвестиции.
На поканата за участие от страна на Областна администрация Силистра се отзоваха областният управител Минчо Йорданов, заместник-областният управител Илиян Великов, така също представители на община Силистра, Областна служба за съвети в земеделието, РЕКИЦ Читалища-Силистра, както и на медиите. Областна администрация бе посочена като пример за партньорство заедно с общините от област Силистра, неправителствените организации, наличните МИГ, читалищата и др.
Директорът на ОИЦ Ана Караджова и нейните колежки от екипа представиха различни моменти от своята работа пред последните две години в рамките на 4-ия по рода си от 2011 г. насам проект за областни информационни звена, действащи благодарение на безвъзмездна помощ по различни европейски програми. Бенефициент на проекта е община Силистра, от чието име до м. март с.г. трябва да се кандидатства за следващ проект, този път с продължителност до 2029 г.
За последните две години ОИЦ Силистра, който е част от национално мрежа, координирана от Министерство на финансите, е провел 29 събития с близо 300 участници от цялата област Силистра. За тях има 156 публикации в медиите, включително за 395 консултации, а информацията е достигнала отделно и до близо 5 000 приятели на Центъра във Фейсбук. Актуални форми на общуване са т.нар. изнесени приемни, както и Ден на отворени врати. Все повече се налага като практика и представянето на положителни практики от вече реализирани проекти, като сред подобни събития е посещението на три обекта в град Тутракан на ученици от ПМГ „Св. Климент Охридски“ – град Силистра.
През лятото на тази година актуален момент в работата на ОИЦ бе представянето на „Интегрален териториален подход за интегрирани териториални инвестиции“. Със съдействието на Областна администрация Силистра информация по темата за пръв път бе представена пред членовете на Областен съвет за развитие, който е към областния управител. Резултат от извършената дейност са изработени три концепции от област Силистра, които в момента са на етап оценка в Северен централен район. При евентуално одобрение от екипите в Регионален съвет за развитие ще има обществени обсъждания на предложенията. Идеята е чрез тях да се получи максимална подкрепа на заложените идеи на база на вече създадени проекти, след което концепциите отидат за одобрение на следващото ниво.

Подобни публикации

Back to top button