Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ЛюбопитноТОП новини
Популярно

Пътнически катамаран и бус-амфибия ще свързват Силистра и Кълъраш

Двете общини залагат на щадящи околната среда транспортни системи

Силистра и румънският град Кълъраш ще бъдат в услуга на туристи с пътнически катамаран и хидробус-амфибия по трансграничен проект за 2 милиона евро.

Предстои да бъдат изградени брегоукрепителни съоръжение и рампа, които ще осигуряват достъп и на по-малки плавателни съдове до брега на Дунав.

Вече са подписани договорите с фирмите, крайната дата е 31 декември 2023 година.

Какви ще са транспортните средства и как ще превозват пътници?

Силистренци помнят как в годините назад имаше много опити, които да улеснят достъпа на туристи до отсрещния румънски град Кълъраш – водни таксита и какво ли още не.

Неудобството за онези, които искат пешеходна разходка, идва от това, че фериботът спира на румънския бряг на реката, но от там до града е нужно да се наеме такси.

Проектът на Силистренска община и на Окръжния съвет в Кълъраш ще реши този проблем, тъй като планираните плавателни средства, ще влизат в канала на Дунав и ще акостират непосредствено до крайбрежния парк на румънския град, уточни зам.-кметът по финансовите въпроси на Силистра д-р Мирослав Тодоров.

Катамаранът ще е с дължина 14 метра и широчина 6 метра. Ще е оборудван с два електрически двигателя и ще развива скорост до 13 км/ч. Предвижда се капацитетът му да е 28 пасажери и екипаж от двама души.

Според фирмата изпълнител всичко се движи в срок, строителството на плавателния съд, също.

За пореден път двете общини Силистра и Кълъраш залагат на внедряването на нови и щадящи околната среда транспортни системи. Така преди години Силистра се сдоби със соларни катамарани, които се използват за разходка по Дунав, без да се навлиза в чужди териториални води.

“Проектът ще е изключително полезен за гражданите и за гостите на града. Идеята е да се създаде плавателност между Силистра и отсрещния румънски град. За тази цел ние ще закупим катамаран, а румънските ни партньори ще придобият хидробус тип “Амфибия“. Тези плавателни съдове ще превозват пътници до двата бяга на Дунав. Това ще става по предварително изготвено и публикувано разписание и съобразено с нивото на реката. Предвижда се да се изработят и туристически маршрути за гостите на двата гарда“, каза Мирослав Тодоров.

Проектът “Подобряване безопасността на корабоплаването по река Дунав в трансграничния регион Кълъраш – Силистра” е част от политиката на Община Силистра за утвърждаването ѝ като предпочитана туристическа дестинация. Целта е да се подобрят плавателният път и инфраструктурата от двете страни на река Дунав.

Предвижда се да бъдат изградени две речни гари, по една за всяка страна на реката.

Източник: БНР

Подобни публикации

Back to top button