Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураНовиниПрепоръчани

Поредно издание на Фестивала на мамалигата подготвят в тутраканското село Нова Черна

Единадесетото издание на фестивала на мамалигата подготвят в тутраканското село Нова Черна, съобщават от общината. Тази година събитието ще се проведе на 7 октомври. Организатор е Народно читалище “Васил Йорданов-1942 г.”, с подкрепата на община Тутракан и кметство Нова Черна.

Целта на фестивала е да съхранява и популяризира народния фолклор чрез песен, танц, свирни, слово и храна, да осъществи приемственост между поколенията, да насърчава участието на творчески колективи и изпълнители на автентичен и обработен фолклор.

В конкурсната част е предвидено приготвяне на мамалига. Право на участие имат както майстори-готвачи, така и любители.

Ястието трябва да се приготви на място, в автентичен съд, на огнище с триножник. Бърка се с дървена лъжица и се поднася, както са го консумирали нашите деди. Критерии за оценка са техниката на приготвяне на мамалигата, вкусовите качества и етно-визията на целия процес от приготвянето до поднасянето.

Във фестивала е включен и конкурс за надиграване, като право на участие имат детски школи и клубове, изучаващи български фолклорни танци и хора.

Извън конкурсната част на проявата могат да вземат участие фолклорни колективи, представящи народни традиции и обичаи, певчески и инструментални групи, танцови школи и клубове за народни хора, фолклорни ансамбли, индивидуални изпълнители и формации от страната и чужбина.

Заявки за участие се приемат до 21 септември включително.

Източник: БТА

Подобни публикации

Back to top button