Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниТОП новини

Превишена скорост и неправилно изпреварване са най-честите нарушения, на които се натъкват българо-румънските полицейски патрули

Превишена скорост и неправилно изпреварване са най-честите нарушения, на които се натъкват смесените българо-румънски екипи по безопасност на движението в районите на Силистра и румънския град Кълъраш. Това съобщи Антоний Радков, младши автокнонтрольор от сектор „Пътна полиция“ при Областната дирекция на МВР в Силистра.

Той допълни, че трафикът е най-засилен през почивните дни, когато румънски туристи пътуват към черноморските ни курорти. В такива моменти се получават задръствания, запушват се достъпите до бензиностанции и търговски обекти. Според патрулиращия полицай нервното шофиране е характерно за водачите и от двете държави, но при румънците почти не се среща шофиране след употреба на алкохол.

Подобни са наблюденията и на румънския полицай Роберт Шопу, който дежури заедно с българските си колеги. Според него работата на смесените българо-румънски екипи е изключително полезна за полицейските служители и от двата бряга на Дунав.

“Комуникацията е много по-лесна, а сънародниците ми са много по-спокойни, когато виждат румънски полицаи. Когато има езикова бариера, е много трудно да се вземат адекватни решения. Съвместните ни дейности са насочени към подобряване на сътрудничеството между правоохранителните органи на двете държави и повишаване на сигурността на движението по пътищата. Следим също и за идентифициране на откраднати превозни средства и такива, които не отговарят на условията за движение по пътищата“, разказа румънският полицай.

Смесените екипи работят по предварително съгласуван график, предимно през почивните дни на летните месеци, когато трафикът на чуждестранни туристи е най-интензивен. В Силистренска област дейността им е съсредоточена предимно по път I-7 Силистра – Шумен и II-71 Силистра – Добрич, откъдето минават маршрутите за морските ни курорти и движението на румънски туристи е засилено.

Работата на екипите е насочена предимно към спазване на скоростните режими, неправилно изпреварване, употреба на алкохол, контрол върху техническото състояние на автомобилите и валидност на документите за ползване им. Командированите служители оказват съдействие на местните най-вече при работата със свои сънародници.

Съвместната контролна дейност е основана на подписаните на 28 юни 2010 г. в Гюргево „Правила за извършване на съвместни действия на пътните полицаи в пограничните райони и осъществяване на съвместна патрулно-постова дейност по опазване на обществения ред от страна на компетентните органи на Република България и Румъния”.

Източник: БТА

Подобни публикации

Back to top button