Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниСпортТОП новини

Приключението Дунав Ултра “заля” поречието на Дунава за 10-та поред година

50 любители колоездачи от 7 държави стартираха вчера сутринта от град Видин за 10-тото юбилейно издание на Дунав Ултра.

Събитието е 700-километров велосипеден преход в подкрепа едноименния маршрут по поречието на река Дунав и Добруджа в България. Инициативата лавинообразно набира популярност през последните години като интересна алтернатива на туризъм, под формата на пътешествие с велосипед.

Масовият старт беше малко след 8 часа. По традиция в за началото на прехода с велосипед се включи и кметът на Видин Цветан Ценков. Ден по-рано за участници и гости на идеята Дунав Ултра беше организиран ВИП коктейл в крепостта Баба Вида, на който присъстваха колоездачите, официални лица и партньори.

Въпреки че не е състезание, а лично предизвикателство – 17 са най-бързите колоездачи, които са заявили предварително желание за преминаване на маршрута до 48 часа. През специалния интерфейс можем да следим преминаването им в реално време тук: https://bit.ly/3PdiY4m.

Останалите над 100 велосипедисти също вече са по маршрута – повечето от тях планират да стигнат до Дуранкулак до седмица.

Официални партньори на кампанията са 12 дунавски общини, Министерство на туризма и Фондация Америка за България.

Именно чрез подкрепа от Фондацията, Дунав Ултра успя да разположи маркировка в над 30 населени места по поречието на река Дунав и Добруджа, като добави иновативен модел за самоорганизирано пътешествие, с помощта на Мобилно приложение DUNAV ULTRA.

Приложението и цялостният потенциал на модела за едно различно пътешествие беше забелязана тази година на международно ниво, като маршрутът Дунав Ултра ще бъде предоставен лично от неговия създател Борис Бегъмов на най-големия форум за велотуризъм в Европа – ежегодната конференция на Евровело, през м. октомври в Измир, Турция.

Каузата на Дунав Ултра е популяризиране на над 110 населени места в България, откъдето маршрутът преминава.

Източник: Топспорт

Подобни публикации

Back to top button