Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ЕкологияНовиниПрепоръчаниТОП новини
Популярно

Рекорден брой пеликани край Тутракан

В околностите на Тутракан живее най-многобройната популация на къдроглави пеликани, съобщават от Новините на Нова. Над 120 от величествените птици в момента мътят яйцата си там. Ники Василковски ни показва тази уникална по рода си гледка.

Някъде там, из безкрайната полска шир на Североизтока, природата е създала райско местенце. И ако ние, хората, не можем да оценим красотата на 60-те квадратни километра покрай брега на Дунава, то над 240 вида птици са го направили и са изградили своя дом.

С природозащитника Свилен Чешмеджиев от Българско дружество за защита на птиците Ники Василковски броди сред 3- метровата тръстика по една от стотиците пътеки в защитената местност “Калимок-Бръшлен”.

“В миналото е било обширно блато. Впоследствие пресъхва и е превърнато в обработваема площ. В момента започва размножителният сезон при птиците. Обаждат се патици, чапли, корморани. Мястото е богато и на други животни – глигани, сърни. Те ползват влажната зона за почивка и нощуване, а се хранят из обработваемите ниви наоколо”, обясни Чешмеджиев.

В защитена местност “Калимок-Бръшлен” тази година живее най-многобройната колония къдроглави пеликани в страната. 128 от тези величествени птици делят две изкуствено поставени дървени платформи.
Отвисоко редките птици са зашеметяваща гледка. “Тази година успяхме да регистрираме 64 двойки къдроглави пеликани. Това е рекорд за защитена местност “Калимок-Бръшлен”. Първата година имахме три двойки, миналата бяха 30, а сега има двойно величение”, каза Чешмеджиев.

Успехът на специалистите от Българското дружество за защита на птиците съвсем не е случаен. Освен природните дадености на крайдунавските блата, защитниците на птиците са подходили по уникален за страната и света начин. За да оживят и населят платформите, са поставили пеликани-манекени.

В България има само три места, където човек би могъл да срещне къдроглав пеликан – в резервата “Сребърна”, в природен парк “Персина” и край Тутракан. Природозащитниците се опитват да го заселят и край Бургас. Всичко това обаче може да рухне, ако хората не са достатъчно съобразителни, особено в периода на гнездене в началото на годината. “Всяко едно безпокойство може да доведе дори до напускане на колонията. Когато се наблюдават редки и защитени птици като пеликана, хубаво е да има опитен експерт, който да ги покаже от безопасно разстояние, да разкаже интересни неща за тях”, посочи Чешмеджиев.

Освен “Пътеката на пеликаните”, опитен водач ще ви покаже и другите чудеса на този интересен туристически регион. Ще се разходите по живописния бряг, ще влезете в единствения музей на риболова и лодкостроенето по поречието на Дунав, задължително ще се запознаете с бита на местните назад в годините в самобитната рибарска махала.

Наричат Тутракан “градът на огнения залез”. Честите ветрове по течението на реката и особеностите на географията създават в часовете привечер сюрреалистична картина, която трудно може да се опише с думи. Гледката е достатъчно впечатляваща, за да накара всеки турист “да се изгуби” в романтиката на Тутракан.

Източник: Кворум Силистра

Подобни публикации

Back to top button