Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураТОП новини
Популярно

С „Ден на отворените врати“ и изложба в Силистра ще отбележат Международния ден на архивите

С „Ден на отворените врати“ в Силистра ще отбележат Международния ден на архивите – 9 юни, съобщиха от Държавния архив в крайдунавския град.

От институцията съобщават, че това е прекрасна възможност за всички, които проявяват интерес да се запознаят с историческото богатство, съхранявано в тези в залите на архива. Посетителите ще имат възможност да се срещнат със служителите, които ще им разкажат за процесите на съхранение и опазване на документите, както и за техниките на реставрация.

На събитието ще бъде открита изложбата “Архивист в ХХI век”. Тя представя модерните технологии и иновации, които се използват в архивната наука и практика днес. Гостите ще могат да видят впечатляваща колекция от документи, фотографии и аудио-визуални материали, които ще им покажат развитието на архивните процеси през последните десетилетия.

По случай Международния ден на архивите ще бъдат връчени грамоти за приятелство на дарители-читатели за 2022 г. Това е признание за ангажимента и подкрепата, които те изразяват към дейността на институцията и към запазването на културното наследство.

Силистренският държавен архив е създаден през 1963 година след административно-териториалната реформа от 1959 година като отдел на бившия Окръжен народен съвет. През 2010 година е преструктуриран като отдел на дирекция “Регионален държавен архив” – Велико Търново. Към архива има читалня, библиотека, изложбена зала, зала за обучения. В научно-справочната библиотека са заведени 2 785 тома. Общата фондова наличност на архива надхвърля 913 линейни метра с 2 144 архивни фонда с повече от 107 хиляди архивни единици. Силистренският архив е носител на орден “Кирил и Методий”- III степен от 1988 година.

Източник: БТА

Подобни публикации

Back to top button