Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураТОП новини
Популярно

Силистренският театър подарява на своите зрители безплатно представление на комедията „Вражалец“ по случай Международния ден на театъра – 27 март

ДРАМАТИЧНО-КУКЛЕН ТЕАТЪР-СИЛИСТРА ЩЕ ИЗИГРАЕ БЕЗПЛАТНО ЗА СВОИТЕ ВЕРНИ ПРИЯТЕЛИ И ПОЧИТАТЕЛИ НА 27 МАРТ ОТ 19.00 ЧАСА култовата комедия от своя репертоар „Вражалец“ от класика на българската литература Ст. Л. Костов. Подаръкът за зрителите е по случай Международния ден на театъра – 27 март.

Режисьор на комедията „Вражалец“ е Орлин Дяков, сценография и костюми – Николай Нинов, музикална картина и хореография Стефан Станчев, а участват артистите Михаил Незалзов, Станислав Георгиев, Александър Павлов, Мирослав Петров, Стефан Станчев, Елена Кешишева, Мима Дапкова, Илияна Крушева и Биляна Божкова – Коконова.

ВХОД СВОБОДЕН!

Диалогът на българския театър със Стефан Лазаров Костов/30 март 1879-27 септември 1939/ никога няма да свърши. Този писател, отдавна признат за един от най-големите творци в българската национална култура, винаги е нужен на българската сцена и като човек, който се смее, и като великолепен майстор на комедията, и като тънък психолог, и като голям хуманист. Творчеството му и най-вече написаните от него комедии минават през безпогрешния филтър на времето и отреждат на своя автор едно от най-високите места в българската драматургия и култура. И до днес пиесите му се играят на българските сцени и са едни от най-високите достижения на българската комедия. А той остана един голям писател, който искаше да излекува своя болен свят, за да стане той по-съвършен, а хората – по- добри!

Изпечен мошеник подлъгва наивните, но алчни селяни, които в търсене на голяма печалба са готови да му дадат и последните си пари. Позната ли ви е тази ситуация? Нищо не е толкова мощен двигател за действие, както жаждата за пари и власт. Тогава човек без да се усети изхлузва от себе си морални задръжки, предава приятели и лъже безскрупулно. Всичко това го има и в пиесата „Вражалец”. Въпреки сарказма и възмущението на автора, цялата история е разказана с чувство за хумор, с леко намигване и без излишно морализиране. Затова и накрая героите – кметът, поп Стайко, Цвета и Босилка, остават някак симпатични и зрителят дори е готов да им съчувства в мъката.

Източник: Silistra news

Подобни публикации

Back to top button