Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниТОП новини

Слаб интерес към Центъра за безплатна правна консултация в Силистра

За една година Центърът за безплатна правна консултация в Силистра е имал едва десет посещения. От Адвокатската колегия отчитат все още нисък интерес, но са категорични, че има смисъл от работата им.

Има и проблеми, които водят до и липсата на интерес от страна на самите правозащитници.

На 16 януари миналата година тогавашният министър на правосъдието Крум Зарков откри Регионалното бюро за безплатна правна помощ на хора в нужда.

“Никой не бива да бъде лишен от правосъдие, защото е беден или изпаднал в уязвима ситуация“.

Очакванията за работата на Центъра са били по-големи, отчита година по-късно адвокат Димчо Кьосев, председател на Адвокатската колегия в Силистра.

“Досега през центъра са минали около десетина консултации, което е прекалено малко за една година. В същото време имаме добрия пример – след добре предоставени правни консултации се образуваха и дела, които Националното бюро за правна помощ финансира. Има смисъл от центъра и той ще заработи“.

Ниското заплащане е един от проблемите, каза още адвокат Кьосев. Финансирането на Регионалното бюро се извършва изцяло от Адвокатската колегия.

“С нейните ограничени ресурси. Заплащането на консултациите не се харесва на повечето от колегите адвокати”.

Основните казуси, по които е работил Ивайло Кацарски, един от адвокатите в Регионалния център, са свързани със семейното право. До момента е предоставил консултации на трима души.

“С времето клиентите се увеличават. Делата, с които се занимава центърът са свързани с развод, родителски права и издръжка“.

Лицата, които имат право на безплатни консултации, трябва да са социално слаби, в неравностойно положение, поясни адвокат Кацарски.

“Две от делата са приключили в полза на клиента”.

Той смята ,че една от причините за ниската посещаемост на центъра е по-слабата правна култура на българина и липсата му на нагласа да си търси правата.

И въпреки ниския интерес към работата на Регионалното бюро за безплатна правна помощ, от Адвокатската колегия в Силистра отчетоха на годишното си събрание преди дни, че за миналата година имат близо 500 заявления за предоставяне на служебни защитници, като 65 от 100 са адвокатите, вписани в регистъра.

Източник: БНР

Подобни публикации

Back to top button