Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниТОП новини

В Силистра еврейски поклонници отдадоха почит към жертвите на терористичните атаки в Израел

В Силистра група еврейски поклонници от Ню Йорк отдадоха почит към паметта на жертвите на терористичните атаки на “Хамас” срещу Израел. Рано тази сутрин те запалиха свещи в мемориалния комплекс на равина Елиезер Папо в крайдунавския град и се молиха за мир и за спасението на всички военопленници.

“Дойдохме на това свято място, за да се помолим за нашите семейства и нашата нация. Искаме войната да спре и светът да разбере, както нашият равин ни учи, че важните неща са любов, уважение и смирение. Ние сме миролюбива нация и не искаме да убиваме никого. Всички ние имаме близки хора в Израел и сме притеснени за тях. Вярваме, че Бог иска мир“, каза за БТА организаторът на групата Мордахай Беркович.

Елиезер Папо е един от 12-те най-почитани от евреите равини през XIX век. Той е роден в Сараево, завършил е като първенец на випуска едно от най-реномираните религиозни училища в края на 18-ия век. Когато му предлагат да избере къде да служи като равин, той казва, че иска малка и безпросветна община, като се заклева, че ще направи от нея център на духовността. Изборът му пада върху Силистра – малък град в тогавашната Османска империя.

Там организира училище. Пише книги, като сред тях е трудът му „Чудати съвети” – религиозни постулати и духовни и светски текстове, изучаван сега по целия свят в еврейските общности.

Папо освен ранг на равин е имал и степен по медицина. Така започва да лекува хората без оглед на религиозна принадлежност. Когато по време на Руско-турската война (1819-1827) сред руските войници избухва епидемия от холера, равинът се включва в лечението на болните, като организира карантинни пояси и лазарети.

Той успява да излекува мнозина, но сам става жертва на болестта. Погребан е на брега на Дунав, а през 2003 г. в негов памет е построен мемориален комплекс.

Източник: БТА

Подобни публикации

Back to top button