Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниТОП новини

Задържаха четирима, подпомагали чужденци да преминат границата край Силистра

Арестуваните са гражданин на Северна Македония и трима сирийци

Четирима мъже, подпомагали чужди граждани да преминат границата на Република България без разрешение, са задържани край Силистра, съобщиха от прокуратурата.

Един гражданин на Северна Македония и трима сирийски граждани, със статут на пребиваващи в Република България чужденци, са задържани край Силистра за подпомагане на чужди граждани да премината без разрешение през държавната ни граница.

В ранните часове на 30 декември, група от 12 сирийски граждани е задържана при опит да премине през границата на страната. Заедно с тях са задържани и двама мъже – македонски гражданин и сириец, постоянно пребиваващ в България, които са съдействали на групата да премине нерегламентирано границата.

Всички задържани са привлечени към наказателна отговорност, като македонският гражданин е обвинен и неподчинение на полицейските разпореждания и управление на автомобил след употреба на наркотични вещества. Първоначално трафикантите са задържани за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия случая прокурор от Районна прокуратура – Силистра.

В съда са внесени искания за задържане под стража, които са уважени и двамата остават в ареста.

Единадесет пълнолетни чужди граждани, опитали да преминат държавната ни граница, също са привлечени към наказателна отговорност за престъпление.

Установено е, че ден по-рано, друга група успешно е преминала през границата на България с Румъния. Бързите съвместни действия на българската и румънската полиция довели до задържането на петима сирийски граждани, успешно осъществили плана си и напуснали Република България без да имат право.

Двама от тях са имали ролята на трафиканти и са подпомагали останалите да напуснат България. Те са обвинени за престъпление по чл. 280, ал. 2, т. 1 и 3 от НК и са задържани, като предстои днес да бъдат разгледани в съда исканията на Прокуратурата за постоянното им задържане. Един от тях вече е осъждан два пъти за управление на МПС след употреба на наркотични вещества. Другият е известен на органите на реда във връзка с разследване за държане на наркотици и управление на МПС след употреба на такива.

В голяма част от пълнолетните мъже са намерени документи за пребиваване, издадени от българските власти. Те не са имали право да напускат пределите на Република България. Разследването по образуваните досъдебни производства и по бързите производства продължава под ръководството на прокурор от Районна прокуратура – Силистра.

Източник: Днес

Подобни публикации

Back to top button