Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниТОП новини
Популярно

Църквата „Света Троица“ в силистренското село Айдемир отбелязва 189 години от освещаването си

На 4 юни църквата „Света Троица” в силистренското село Айдемир ще отбележи 189 години от освещаването си. Светата литургия ще започне в 8:30 часа, след което ще бъде отслужен водосвет и ще бъде раздаден курбан за здраве на миряните, съобщиха от храма.

Църквата е най-старата в областта и е сред малкото храмове в страната, построени от руски войници преди Освобождението. Свещеникът в храма протойерей Георги Попов разказа за БТА, че църквата е издигната веднага след Руско-турската война от 1828-1829 г. Тогава е сключен Одринският мирен договор и около Айдемир се настаняват и руски войски.

Предполага се, че църквата е построена около 1832- 1833 г. Осветена е година по-късно. За това разказва и запазена греда в църквата, на която е изписана 1834 година. Смята се, че е осветена на 11 юни от митрополит Григорий в деня, когато се чества празникът на Света Троица, откъдето носи и името си до днес.

Издигната от плетени пръти и кал, днес църквата е реставрирана, като изцяло е запазен автентичният ѝ вид, включително и дървената камбанария, която наскоро е била ремонтирана и възстановена. Църквата е имала и женско отделение, което е характерно за руските храмове. То вече е съборено, тъй като не е подлежало на реставрация, но останалата част от църквата, включително и носещите греди са запазени.

Източник: БТА

Подобни публикации

Back to top button