Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ЛюбопитноНовиниТОП новини

Ден на отворените врати се състоя в метеорологичната обсерватория в Силистра

Ден на отворените врати имаше днес в метеорологичната обсерватория в Силистра. Събитието е по случай Световния ден на метеорологията и хидрологията – 23 март. В него се включиха студенти, ученици и граждани.

Пред гостите ръководителят на станцията Йордан Чешмеджиев разказа повече за работата на специалистите, които подготвят данните в прогнозата за времето.

“За повечето хора метеорологията е прогнозата за времето, която гледат по телевизията, но зад това се крият много труд и научни знания. От 12 години в нашата станция се извършват денонощни наблюдения, а на всеки три часа се правят синоптични измервания, които помагат за подобряване прогнозата за времето. Данните се използват и за дългосрочни наблюдения на климата. Данните, които извличаме са широкоспектърни, почти няма отрасъл, в който те да не се използват“, каза Чешмеджиев.

Данните, които той изнесе, показват че миналата година е била най-топлата от последните 30 години. Средните годишни температури са били с около два градуса по-високи.

„Наблюдава се и сериозно засушаване. Миналата година беше с малко валежи, дните със снежна покривка също бяха малко. Тази година започва по същия начин и това води до намаляване на височината на водните стоежи на реките в Северна България и пресъхване на кладенците. Ще се отрази негативно и върху земеделската реколта, особено при пролетниците“, каза още Йордан Чешмеджиев.

По официални данни в Силистра началото на метеорологичното обслужване е поставено през 1892 г. от Управлението за поддържане и проучване на река Дунав в Русе. Оттогава най-ниската температура – минус 34 градуса е измерена през зимата на 1954 г., а най-високата – през юли 2007 година. Тя е била 42 градуса.

Днес в Силистра има метеорологична обсерватория. Работи и автоматична метеорологична станция. Силистренската община е втората след Варна с действаща система за визуализация на метеорологичната информация. В обсерваторията има и Синоптична станция. Информацията от станцията, в която работят петима наблюдатели, се използва за прогнозиране на времето и влиза в общия обмен на всички станции в България. Станцията е с денонощен режим на работа.

В Силистренска област има две климатични станции в градовете Главиница и Алфатар, и четири валежомерни станции – в селата Кайнарджа и Ситово, в град Дулово и град Тутракан.

Източник: БТА

Подобни публикации

Back to top button