Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниТОП новини
Популярно

Нова медицинска апаратура в силистренския Диагностично-консултативен център

Нов рентгенов апарат заработи в силистренския Диагностично-консултативен център. Той е американско производство и струва 160 000 лева. 100 000 от тях са от бюджета на Община Силистра, отпуснати с решение на Общинския съвет,  а останалите – от собствени приходи на дружеството.

Новата техника ще гарантира високо качество и ще спестява време и на пациенти, и на лекари. Рентгенът е дигитален и заменя старата аналогова апаратура, която е на 40 години, сподели д-р Даниела Стоянова.

“Най-характерно за него е високата дозова ефективност, което означава добро, качествено, прецизно изображение и минимално лъчево облъчване”, каза тя.

Апаратът има и специален модул за значително намаляване на лъчевото натоварване при извършване на рентгенографии на бебета и малки деца, каза още д-р Стоянова.

“С този апарат, за разлика от предходните, където образът се получаваше с облъчване на рентгенови филми в специални рентгенови касети и изискване за допълнителна обработка в 4 етапа. Сега с този апарат в рамките на минути се получава образа”, обясни тя.

В ДКЦ -1 работят лекари от 13 различни специалности. Основният проблем в работата е високата им средна възраст, каза управителят д-р Тихомир Иванов.

Проблем е и сградният фонд, който е на 50 години. При обследване преди инфлацията за реновиране са били нужни около 800 000 лева. Днес говорим вече за над 1 милион лева.

Източник: БНР

Подобни публикации

Back to top button