Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ЕкологияНовиниТОП новини

Приключи дейността „Изграждане на Западен канал“ в ПР “Сребърна”

В Природонаучен музей „Сребърна“ Поддържан резерват „Сребърна“ бе проведено събитие във връзка с края на дейността „Изграждане на Западен канал“ по проект „Управление на сукцесионните процеси и подобряване на качеството на местообитанията на защитени водолюбиви видове във влажната зона в ПР „Сребърна“, изпълняван от Регионална инспекция по околната среда и водите – Русе.
Инж. Цонка Христова – директор на Инспекцията, представи пред присъстващите, сред които областният управител Минчо Йорданов, кметът на община Силистра Александър Сабанов и председателят на ОбС-Силистра Димитър Трендафилов,  резултатите от дейността, започнала преди две години с „първа копка“ в местността „Суха чешма“.
Заедно с тях и с представител от фирмата изпълнител „Строител Дая“ бе „прерязана лента“ в традиционен български ритуал, с който се пожелава успех на всяка нова придобивка. Стана ясно, че цялостно проектът ще бъде отчетен през м. януари 2024 г. Инж. Христова благодари за съдействието на община Силистра, както и на кметовете на селата Сребърна, Айдемир и Ветрен, който също са били съпричастни към отделните моменти при осъществяване на дейностите в различните етапи.
На аудиторията бе припомнено, че идеята на проекта да се осигури още една възможност зя пряка връзка с река Дунав, освен т.нар. източен канал, като чрез шлюзове ще се разчита водата да размие и отнесе събралата се през годините тиня в езерото. По този начин се разчита естествената циркулация да подобри условията в местообитанието за 220 вида птици, от които 90 вида водоплаващи, а сред тях и къдроглавият пеликан.

Подобни публикации

Back to top button