Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураНовиниТОП новини

Програма на мерките за закрила на деца с изявени дарби

На заседание на Общински съвет – Силистра в края на м. ноември бе приета Общинска програма на мерките за закрила на деца с изявени дарби от общинските и държавните училища за 2023 г. Финансовото подпомагане по Програмата има за цел, чрез система от мерки, да насърчи и подкрепи творческите заложби на изявени ученици, да гарантира развитието на техните дарби и да им даде възможности за изява. В нея са включени редица международни, национални и регионални състезания и конкурси в областта на науката, изкуствата и спорта, класирането в които дава право на материално стимулиране.

Програмата придобива все по-голяма популярност през годините. През 2022 г. бяха организирани 2 публични събития за връчване на награди на талантливи ученици. Над 250 ученици получиха своите отличия за постижения в над 40 конкурса и състезания, 12 от тях международни. Общият размер на средствата, осигурени от Община Силистра, за обезпечаване на наградите през 2022 г. възлиза на 8 760 лв.

Четирима ученици получиха едногодишни държавни стипендии в размер на 135 лв на месец от Министерство на образованието, а 3 – от Министерство на младежта и спорта.

През настоящата година националната Програма за 2023 г. бе приета с Постановление № 175 от 4 октомври 2023 г. на Министерския съвет, което забави приемането и на Общинската програма, но решението на Общински съвет-Силистра е тя да действа и през 2024 г. до изчерпване на средствата, предвидени за обезпечаването й.

В отдел „Образование и младежки дейности“ в срок до 22.12.2023 г. се събират Искания за материално стимулиране по Програмата, придружени от Грамота, доказваща класирането.

Източник: община Силистра

Подобни публикации

Back to top button