Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниТОП новини

Силистра отбелязва годишнина от подписването на Крайовския договор

Силистра ще отбележи днес с венци и цветя годишнина  от подписването на Крайовския договор, с който Румъния връща на България Южна Добруджа.

В знак на признание граждани и представители на местна и държавна власти ще се съберат в 11:00 часа пред паметната плоча, посветена на 80-годишнината от събитието.

Подписването на Крайовския договор на 7 септември 1940 година е най-важния акт за населението на Южна Добруджа, заяви Вера Милева от Регионален исторически музей – Силистра.

Това е единственият върховен акт в борбите за национално обединение, който е увенчан с успех, посочи тя.

“На 19 август 1940 г. протичат мъчителни и трудни преговори между двете държави”, коментира историкът Иван Занов.

“Лошото е, че българският цар отива към позиция на политиката на възможното, а не на националното. Успяваме да си възвърнем към майка България Южна Добруджа, но Северна Добруджа е загърбена. И до ден днешен тя е почти обезбългарена”, каза Занков.

88 000 румънци, заселени от румънските власти, когато територията на Добруджа е окупирана от Румъния, са принудени да напуснат и да се преселят на север, докато 65 000 българи от северната част емигрират в родината България, допълни. Иван Занов.

Но свободата на българите в Южна Добруджа не е безплатна. Държавата ни изплаща 1 милиард леи обезщетение за румънската собственост тук.

Източник: БНР

Подобни публикации

Back to top button