Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураНовиниТОП новини

10 февруари – празник за освобождението на Силистра през 1878 г.

Град Силистра. 10 февруари 2024 г. Сграда на ул. Омуртаг №9 с паметна плоча, посветена на посрещането на освободителните руски войски. Ритуал по честване на 146 г. от освобождението на града от османско владичество. Почетен караул от представители на Клуб “Млади възрожденци” при ОУ “Св.св. Кирил и Методий”. Слово на кмета на община Силистра Александър Сабанов. Стихотворение изпълни Ростислав Коконов.
Венци и цветя пред паметната плоча поднесоха областният управител Минчо Йорданов и неговият заместник Илиян Великов; кметът Александър Сабанов и неговият екип; председателят на Общинския съвет Димитър Трендафилов и общински съветници от различни групи; Негово Високопреосвещенство митрополит Яков и отци от Доростолска епархия; представители на политически партии, коалиции и сдружения, кметове и председатели на общински съвети от минали мандати, представителни групи от училища и граждани. Проведена бе и традиционна среща на ръководители на общински институции от 1990 година насам.
Събитията са част от програмата “В прослава на свободата” в чест на почитта към подвига и саможертвата на хилядите родолюбиви българи и руски воини, към опълченците от нашия край, отдали живота си за свободата на Родината. В катедрален храм “Св.св. Петър и Павел” молебен за здраве и благоденствие на българския народ и на жителите на община Силистра отслужи Доростолски митрополит Яков в съслужение с отци от епархията. След него бе проведено шествие, водено от Градски духов оркестър.

Подобни публикации

Back to top button