Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураНовиниПрепоръчани

Фестивал на мамалигата събира майстори и любители за 11-и път в тутраканското село Нова Черна

Единадесетото издание на Фестивала на мамалигата подготвят в тутраканското село Нова Черна, съобщават от общината. Тази година събитието ще се проведе на 7 октомври. Организатор е Народно читалище “Васил Йорданов-1942 г.”, с подкрепата на община Тутракан и кметство Нова Черна.

В конкурсната част е предвидено приготвяне на мамалига. Право на участие имат както майстори-готвачи, така и любители.

Ястието трябва да се приготви на място, в автентичен съд, на огнище с триножник. Бърка се с дървена лъжица и се поднася, както са го консумирали нашите деди. Критерии за оценка са техниката на приготвяне на мамалигата, вкусовите качества и етно-визията на целия процес от приготвянето до поднасянето.

Извън конкурсната част на програмата е предвидено детско ателие за точене на баница. Предвидена е богата музикална програма с участието на местни фолклорни колективи, както и гости от румънския град Кълъраш.

Целта на фестивала е да съхранява и популяризира народния фолклор чрез песен, танц, свирни, слово и храна, да осъществи приемственост между поколенията, да насърчава участието на творчески колективи и изпълнители на автентичен и обработен фолклор.

Източник: БТА

Подобни публикации

Back to top button