Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ЕкологияНовиниТОП новини

Инсталация за сепариране на отпадъци ще бъде изградена в Силистра

Наскоро кметът на Община Силистра Александър Сабанов подписа договор в Министерството на регионалното развитие и благоустройството за изграждане на инсталация за компостиране и сепариране на отпадъци, съобщиха за БТА от администрацията.

Инсталацията ще е на стойност над 7,8 милиона лева. Тя трябва да бъде изградена, на предвидена за това площадка, която се намира на Регионалното депо за  отпадъци в Силистра. То обслужва и общините Ситово, Главиница, Кайнарджа, Алфатар и Дулово.

„Изграждането на такъв тип инсталация в Силистра е дълга сага. През 2011 г. предишното ръководство на община е сключило договор, който не е изпълнен. Още се водят дела, но проектът е изцяло провален. Надявам се, този път да успеем, до края на месеца ще бъде обявена процедура по избор на изпълнител“, каза Сабанов.

Той допълни, че след изграждането на сепариращата инсталация ще намалеят отчисленията от такса „битови отпадъци“, които общината плаща на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Русе. По думите му към момента задълженията на общината към инспекцията са близо осем милиона лева.

„Те са натрупани заради липсата на сепариране и компостиране. По незнайни за мен причини предходното ръководство не е внасяло нищо от 2017 година и са се натрупали осем милиона лева. Предстои подписване на споразумение с РИОСВ за поетапно погасяване на задълженията“, каза още кметът.

Годишно в Регионалното депо се извозват около 32 хиляди тона отпадъци, като две трети от тях само от Силистренска община. Очаква се новата инсталация да сепарира минимум 21 хил. тона, а осем хил. тона ще бъдат компостирани.

Източник: БТА

Подобни публикации

Back to top button