Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниПолитикаТОП новини

Клетва и обучение на новите съдебни заседатели на Окръжен съд-Силистра

Председателят на Районен съд-Силистра съдия Мирослав Христов, съдия Мария Петрова и съдия Росен Костадинов проведоха ритуал по полагане на клетва на новите съдебни заседатели към Районен съд-Силистра.

„От днес Вие сте представители на обществеността в наказателното правораздаване. Съгласно закона сте равностойни членове на съдебния състав и имате равен глас с този на съдията по конкретното дело. Наш общ дълг е да прилагаме принципите за върховенство на закона, за свобода и равенство, за защита на основните права на гражданите. Пожелавам Ви да изпълнявате тази длъжност отговорно и достойно. Нека заедно да отстояваме древната римска сентенция, че „правото е изкуство за доброто и справедливостта“ – каза в приветствието си към заседателите Председателят Мирослав Христов.

Положилите клетва съдебни заседатели подписаха клетвени листове и преминаха начално обучение, което се провежда задължително при встъпване в длъжност, по линия на Националния институт на правосъдието.

Лектор в обучението бе съдия Галина Василева от наказателно отделение на Районен съд-Силистра. Тя запозна съдебните заседатели с основни понятия и принципи в наказателното съдопроизводство, като подкрепи с примери всяка тема. Съдебните заседатели изслушаха и лекция на тема „Етика и протокол“, представена от служител „Връзки с обществеността“ в Окръжен съд.

Съдебните заседатели към Районен съд-Силистра се назначават по предложение на Общински съвет – Силистра, след проведена процедура по подбор на кандидати за длъжността.

За този мандат техният брой е 35 човека, а мандата е за период 2024 – 2028 година.

Източник: Новини Силистра

Подобни публикации

Back to top button