Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниПолитикаТОП новини

Кметът на Силистра подкрепя готовността на родители за стачка

Кметът на Силистра подкрепя готовността на 500 родители на деца от ОУ “Отец Паисий“ и Средношколското общежитие за ефективни стачни действия заради отказ от финансиране на одобрени вече проекти, за извършване на основни ремонти.

Преди година МОН и Изпълнителна агенция “Образование” одобряват проекти за ремонт на стойност близо 8 милиона лева. Пари обаче не се отпускат, защото Общината имала акт за 1500 лв. от Инспекция по охрана на труда, от 2021 г., който междувременно бил и платен.

“Сумите са несъразмерни. Заради 1500 лева да отказват на децата възможността да живеят по-добре, за мен, е нелогично”.

От своя страна Общината води дела в Административния съд, но и в Районния – с искане за обявяване на нищожност на наказателното постановление на Инспекцията по труда. Става въпрос за трудова злополука при дейности не свързани с конкретните проекти и актът бил наложен на възложителя, а не на изпълнителя.

До 2026 година проектите трябва да бъдат изпълнени и отчетени.

Зад протестната подписка, адресирана до МОН и до национални медии и организирана от училищните настоятелства на двете учебни институции, стоят 500 души. Използваме публичността като крайно средство, заяви силистренският кмет.

Близо 400 деца учат в ОУ “Отец Паисий”, което е най-старото училище в Силистра. Има над 160-годишна история. Последният основен ремонт е правен през 1992 година. Ремонт е имало и през 2008-2009 година, по един от първите проекти, финансирани от японското правителство, но той е бил за саниране на сградата с 4 см изолация. “От години покривът тече”, каза директорът Галя Илиева.

Не е по-различна картината и в Средношколското общежитие “Младост”. В него има настанени 140 деца. Сградата е строена през 1964 година и оттогава ремонт не е правен, съобщи Елеорита Стойчева, която работи там от 2001 година.

През 2020 година има издадена Наредба на МОН, която определя какви са изискванията именно към условията, в които учат и живеят децата, припомни Галина Даскалова, началник – отдел “Образование” в Силистра.

Сега те дават срок от 1 месец на институциите, за да се раздвижат и да решат – оправдано ли е да бъде спряно финансирането на тези ремонти.

Източник: БНР

Подобни публикации

Back to top button