Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураНовиниПрепоръчани

Откриват иновативен музеен обект в Силистренско

На 21 септември 2018 г. с решение на Народното събрание Тутракан е обявен за град на Българската бойна слава, а през 2020 г. по Оперативна програма “Региони в растеж” 2014 – 2020, Приоритетна ос 6 “Развитие на туристическите атракции” Община Тутракан е одобрена за финансиране с решение 205 (протокол 17/29.10.2020 г.) за “Изграждане на “Мемориален комплекс “Тутраканска епопея – 1916“ и прилежащите му публични пространства”.

На 19 август 2022 г. е направен водосвет и започва изпълнението на проекта от фирмата изпълнител.

На 18 април 2024 г. от 11:00 ч. предстои откриването на нов иновативен музеен обект – Мемориал “Тутраканска епопея – 1916“ в построена за целта нова музейно-експозиционна сграда. Тя включва редица нови технологии, които потапят посетителя в историята и го карат да я съпреживее. Информацията е представяна чрез експозиция и 3D карта на събитията, беседа от екскурзовод, съобразена с възрастта и познанията на публиката.

По примера на модерните европейски музеи има тематично кафене, където посетителите могат да потърсят допълнителна информация на информационни табла. Музеят представя събитията в Добруджа не като изолиран епизод, а в контекста на световните събития. Поради това тук се организират извънкласни уроци за ученици от цялата страна.

Основното ядро на музейната експозиция е интерактивна Диорама, където посетителят има възможност емоционално и възможно в най-висока степен реалистично да преживее атаката на Тутраканската крепост през 1916 г. Експозицията ще представлява 360-градусово съпреживяване на бойното поле. Нещо повече първата стъпка на представяне на героизма чрез виртуална реалност, ще бъде надградена в пространствена реалност за посетителя чрез една интерактивна диорама с “живи“ експонати на бойното поле.

За най-малките гости е предвиден детски кът с интерактивни занимания, пъзели и игри.

Източник: Фокус

Подобни публикации

Back to top button