Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураНовиниПрепоръчани

Музеите в Силистра и Русе изготвиха културни маршрути, свързани с еврейските общности в двата града

На 31 октомври в Националния пресклуб на БТА в Силистра ще бъдат представени културни маршрути, свързани със знанието за българските евреи на територията на градовете Русе и Силистра. Събитието е част от проект, посветен на 80 години от спасяването на българските евреи, който се реализира от Регионалните исторически музеи в Русе и Силистра с финансовата подкрепа на Министерство на културата.

Проектът предвижда създаване на културни маршрути за местата на памет, свързан със съхраняване на знанието за българските евреи на територията на градовете Силистра и Русе. Идейната концепция разгръща експертния потенциал на екип от историци, етнографи, специалисти по комуникации и куратори от музеите в двата града, които в продължение на няколко месеца извършиха теренни проучвания на градските пространства, за да систематизират ключови топоси, обвързани с живота и дейността на общността.

Паралелно с това са реализирани поредица от интервюта с евреи, а техните разкази от първо лице допълват теоретичните постановки като правят съдържанието по-близко, разпознаваемо и достъпно за аудиториите, а повествованието динамично и адекватно към възприятията на съвременната публика. Така формираните културни маршрути ще бъдат интегрирани в екскурзоводските услуги на музеите в Силистра и Русе, което ще обогати техния съдържателен репертоар.

Ден преди официалното представяне на културните маршрути – на 30 октомври, ще бъде направен промоционален тур по местата на памет, свързани с евреите в Силистра. Началната точка ще е сградата на Археологическия музей. По-късно подобен тур ще бъде направен и в Русе.

Културните маршрути намират своя визуален израз в създадените за целта дипляни. Информационните материали ще се раздават безплатно в музеите и благодарение на тях заинтересованите ще могат да обхождат местата и самостоятелно без участието на екскурзовод.

Източник: Пронюз

Подобни публикации

Back to top button