Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ЛюбопитноНовиниПрепоръчани

Първият български електрически катамаран, който се изработва по поръчка на община Силистра, вече е пуснат по вода

Първият български електрически катамаран, който се изработва по поръчка на Община Силистра, вече е пуснат по вода. Това съобщи с публикация във Фейсбук кметът д-р Юлиян Найденов, който се качи на плавателния съд и застана зад пулта за управление.

Катамаранът е изработен по проект “Подобряване безопасността на плавателността по река Дунав в трансграничния регион Кълъраш – Силистра”. Отпуснатите средства са близо 2 млн. евро, а партньори по проекта са Окръжният съвет в румънския град Кълъраш и Община Силистра.

Плавателният съд трябва да осигурява транспортно – комуникационна връзка по реката между двата града. Той е с дължина 14 метра и широчина 6 метра. Оборудван е с два електрически двигателя и ще може да развива скорост до 13 км/час. Капацитетът му е за 28 пасажери и екипаж от двама души.

„Дванадесет години работих с убеждение, че между Силистра и Кълъраш трябва да има пътна връзка. Дунав мост е важен, но е въпрос на междудържавни политики. Корабът, който ще свързва нашите два съседни града е факт. Хората от двете страни на реката заслужават тази комфортна връзка“, написа д-р Юлиян Найденов.

“Проектът ще е изключително полезен за гражданите и за гостите на града. Идеята е да се създаде плавателност между Силистра и отсрещния румънски град”, каза пред БТА през март заместник-кметът Мирослав Тодоров.

Източник: БТА

Подобни публикации

Back to top button