Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураНовиниТОП новини

В Тутракан откриха паметни плочи на двама местни будители

Днес, по случай Деня на народните будители, в крайдунавския парк в Тутракан бяха открити паметни плочи на Рачо Змеев и Иван Пантелеев.

Иван Пантелеев е читалищен деец, учител по музика, дългогодишен ръководител на хорови колективи и местния духовия оркестър.

Рачо Змеев е смятан за основател на музейното дело в Тутракан. Той е учредител на първата музейна сбирка за историята на Тутракан, основател и пръв редактор на вестник „Тутракански глас”, секретар на читалището и председател на Общинския съвет за култура. Дългогодишните му изследвания върху проблемите на риболова и лодкостроенето, документалните проучвания за историята, бита, поминъка и духовната култура на рибарите, завършват с откриване на 3 септември 1974 г. на Етнографски музей “Дунавски риболов и лодкостроене”. Той е историк, краевед, общественик, почетен гражданин на Тутракан.

На церемонията присъстваха множество граждани, читалищни и музейни дейци, представители на общинската администрация, близки, роднини и приятели на двамата изявени будители, отдали живота си за добруването на Тутракан.

Източник: БТА

Подобни публикации

Back to top button