Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураТОП новини

Предстои традиционният Празник на динения маджун

В неделя в силистренското село Смилец ще се състои традиционният Празник на динения маджун. Това съобщават от община Силистра, които, заедно с читалище “Светлина – 1906” и кметското наместничество в Смилец, са организатори на проявата.

Тази година празникът е посветен на 190-годишнината от създаване на селото. Основен акцент ще бъде представянето на книга, разказваща историята на населеното място.

Програмата предвижда конкурс за най-вкусна домашна баница и ателие за изработване на фенери от динени кори. Ще има и ревю на народни носии и накити, представени от деца. Предвидена е богата фолклорна програма.

Подготовката за празника започва със засяване на бостан още през пролетта. Целият процес “от нивата – до тавата” е интересен за различните поколения, които участват в дейностите месеци наред. При засяването по традиция – за да се родят големи дини, бабите и децата се търкалят в бостана.

За да се приготви диненият мед (маджун), дините се изстъргват, изсипват се в съдове и се слагат на огън, докато се получи сок. После той се прецежда от семките и се вари отново до сгъстяването му. В земята се издълбават така наречените “котлони”, в които се пали огън, с “гнезда” за съдовете и изход за дима.

Диненият мед се е използвал в старите и трудни времена като подсладител. Може да се консумира и от диабетици.

Целта на празника е да насърчава приемствеността на традициите между поколенията. Тази година той ще протече под наслов „Миналото е в книгата, бъдещето е в децата ни“.

Източник: БТА

Подобни публикации

Back to top button