Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниТОП новини

В Силистра посрещнаха първия български електрически катамаран

В Силистра пристигна първият български електрически катамаран, изработен по поръчка на местната община. Плавателният съд бе посрещнат от новия кмет Александър Сабанов и неговия предшественик д-р Юлиян Найденов.

Корабът е изработен по проект “Подобряване безопасността на плавателността по река Дунав в трансграничния регион Кълъраш – Силистра”. Отпуснатите средства са близо 2 млн. евро, а партньори по проекта са Окръжният съвет в румънския град Кълъраш и Община Силистра.

„Катамаранът вече е регистриран в “Морска администрация” – Русе като плавателен съд за сезонна употреба – от април до октомври. През зимните месеци той ще остане в частно пристанище“, съобщи за БТА зам.-кметът на община Силистра Тихомир Борачев.

Той допълни, че партньорите от румънска страна са поискали удължаване на срока, до април следващата година, за построяването на хидробус тип „Амфибия“, който също ще превозва пътници между двата дунавски града.

Проектът „Подобряване безопасността на корабоплаването по река Дунав в трансграничния регион Кълъраш – Силистра” е част от политиката на община Силистра за утвърждаването ѝ като предпочитана туристическа дестинация. Целта е да се подобрят плавателният път и инфраструктурата от двете страни на река Дунав. Предвижда се да бъдат изградени две речни гари, по една за всяка страна на реката.

Източник: БТА

Подобни публикации

Back to top button