Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ЕкологияИкономикаНовиниПрепоръчани

Екологичен стартъп от Силистра очаква европейските програми като възможност за развитие

Екологичен стартъп „Вавакада“ популяризира повторното използване на материали за създаването на нови продукти. Компанията е създадена преди няколко месеца и очаква възможността да кандидатства за европейско финансиране, за да развие дейността си. Съоснователят ѝ Владислав Костов каза за БТА, че изискването за кандидатстване по европейски програми е фирмата да има тригодишна история.

Получили сме финансиране от Innovation Capital, част от Фонда на фондовете, срещу 7 % дял от нашето дружество. Планираме да участваме по европейски програми, защото те стимулират развитието на дейността в сферата, в която оперираме, коментира Костов. Европейските средства биха могли да помогнат на много бизнеси да направят скока, който им е необходим, за да излязат на по-голям пазар, каза той. Смятам, че европейските програми са перфектна възможност за развитие на бизнеса и на местностите, в които оперира даденият бизнес, коментира още предприемачът.

В начинанието си Владислав работи заедно със сестра си – Даниела. Основната ни дейност е да разработваме продукти от рециклирани материали, като използваме пластмасов гранулат, с който правим плоскости. Първоначалният ни фокус са мебели за дома, разказа още Костов. Използваме вече готов рециклиран материал. Правим стени, паравани, барплотове и др., отбеляза той. Костов разказа, че в работата му важна устойчивостта на материала. От значение е и как различните материали могат да се комбинират. Въображението е от съществено значение, подчерта предприемачът. В основата на „Вавакада“ е желанието да се предотврати нецелесъобразното изхвърляне на суровина просто на сметището, ако тя може да бъде използвана за друго. Това е важно и за природата, защото, както отбеляза Костов, изхвърлена в околната среда, найлоновата торба ще се превърне в микропластмаса, която може да не се вижда с просто око, но тя уврежда почвата. Посланието на „Вавакада“ е, че малките стъпки са важни за промяната.

Възможности за финансиране и устойчиво развитие

Фондът на фондовете разпределя целево публични средства от европейски програми и национално съфинансиране чрез специализирани механизми за подкрепа (финансови инструменти), пише на официалния сайт на Фонда. „Дружеството гарантира ефективно и устойчиво използване на европейските средства и изгражда капацитет за управление на финансови инструменти на национално ниво“, се казва в информацията. Фондът има подписани споразумения за управление на финансови инструменти с Управляващите органи на ОП „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020 г., ОП „Околна среда“ 2014-2020 г., ОП „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г., ОП „Региони в растеж“ 2014-2020 г. и Програма за развитие на селските райони с общ размер на ресурса около 1,2 млрд. лв.

Програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ за периода 2021-2027 г. е пряко насочена към постигането на интелигентен и устойчив растеж на българската икономика, както и осъществяването на индустриална и цифрова трансформация. Заложени са два основни приоритета – иновации и растеж и кръгова икономика. Няколко процедури са предвидени по програмата – „ „Разработване на иновации в предприятията“ (с бюджет от 127 000 000 лв.) и „Внедряване на иновации в предприятията“ (293 374 500 лв). Преди дни министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева каза, че има голям интерес към двете процедури по програмата. През тази година предстои обявяването на още две процедури: „Подобряване на производствения капацитет на семейни предприятия, предприятия от творческите индустрии и занаятите“ (117 500 000 лв.) и „Защита на права по индустриална собственост в предприятия“ (23 900 000 лв.)

Източник: БТА

Подобни публикации

Back to top button